Salget af Herrnhuter adventsstjerner giver hvert år et overskud, som BDM (Brødremenighedens Danske Mission) bruger til kirkeligt udviklingsarbejde og mission i Tanzania, DR Congo, Burundi, Vestbredden og Albanien.

BDM arbejder i Tanzania med undervisning af Brødrekirkens evangelister, evangelisation, støtter spedalskhedsarbejdet ved hospitalet i Sikonge, og støtter Peters House for 35 forældreløse børn i Sumbawanga.

I DR Congo arbejder BDM med forebyggende sundhedsoplysning i landsbyer ved Tanganyikasøen samt et hjem i Uvira for 50 forældreløse børn med handicap.

Til Brødrekirken i Burundi har BDM sendt en missionspræst fra Tanzania, som hjælper kirken i sin udvikling.

I Albanien støttes Brødrekirkens arbejde blandt børn og unge samt grundlæggende kristendomsundervisning for voksne.

På Vestbredden (Israel) støtter BDM Star Mountain, som er et rehabiliteringscenter for børn og unge med psykisk og fysisk handicap.

Der er brug for hjælp, og derfor er det godt, at BDM har stort set eneret på import og –forhandling i Danmark af Herrnhuter adventsstjerner. BDM glæder sig over, at salget af adventsstjernerne hvert år giver overskud.

Læs mere om BDMs arbejde her.

Tak, fordi du køber Herrnhuter / Christiansfeld / Brødremenighedens adventsstjerner.

Herrnhuter stjernen blev kendt i Danmark gennem Brødremenigheden i Christiansfeld, og derfor omtales den ofte som Christiansfeld stjernen, Christiansfeld adventsstjernen, Christiansfeld julestjernen eller Brødremenighedens adventsstjerne.

I hele advents- og juletiden hænger en stor Herrnhuter stjerne over liturgibordet i Brødremenighedens kirkesal i Christiansfeld. Rundt om i hjemmene hænges tilsvarende mindre adventsstjerner op og pynter både inde og ude. Alle formet som en morgenstjerne med 25 spidser.

Det hele begyndte for mere end 160 år siden i den tyske by Niesky ikke langt fra Herrnhut i det sydøstlige Tyskland, hvor en fingersnild matematiklærer i Brødremenighedens skole lavede en stjerne af karton. Til stor beundring fra eleverne hængte han den op under skolestuens loft med et lille stearinlys inden i.

En dag fik matematiklæreren en idé, som var langt foran sin tid. Han ville udfordre sine elever til at begribe, hvordan matematikken kunne omsættes til geometriske former, som man kunne føle på, og som tillige var smukke. – Eleverne fik til opgave at lave deres egne stjerner efter hans forlæg. Stjernen skulle bestå af 25 spidser. 17 med en firkantet fod og otte med en trekantet fod.

De færdige stjerner blev i adventstiden hængt op i skolestuen, hvor de skulle minde om den frelser, som julenat blev født under stjernen over Betlehem.

Det, at stjernen er udformet som en morgenstjerne, har sin specielle betydning. Morgenstjernen er planeten Venus, når den kommer vest for solen og altså skinner på østhimlen lige før solopgang. Morgenstjernen er et symbol på, at natten er til ende, og at dagen er nær, og lyset vinder atter over mørket. I det kristne budskab er Jesus det lys, der vinder over mørket i vor verden. Denne symbolik sætter kristendommen i forbindelse med adventsstjernen, hvor Jesus Kristus er morgenstjernen, der julenat blev født under stjernen over Betlehem.

Siden stjernerne i skolestuen blev kunsten at fremstille de smukke og kunstfærdige stjerner givet videre fra generation til generation. Egentlig produktion med henblik på salg begyndte i 1897. Derfor kan vi i dag nyde og glæde os over stjernen, der kun bliver produceret i Herrnhut.

Efter 2. verdenskrig og indtil 1989 havde Brødremenigheden i Christiansfeld licens til at lave papirstjerner, og det er måske grunden til, at mange kender dem som Christiansfeld stjerner eller Brødremenighedens adventsstjerner.

Stjernerne (af papir) bliver i dag foldet af dygtige hænder i Herrnhut og pakket i gaveæsker, og 13 cm plast stjerner bliver samlet af fingersnilde damer og sammen med ledning med en LED pære pakket i gaveæsker, inden de sendes til mange lande, bl.a. Danmark.

Hvert år laves en årsstjerne i et begrænset antal. Den er 13 cm plast, og farven i 2023 er rød glitter. Årsstjernerne er allerede blevet et samleobjekt.